Weinig geld = geen (gezond) eten?

Wie weinig geld heeft te besteden moet bezuinigen. Bezuinigen op alles en dus ook op het eten.

Een mooie manier om af te vallen en weer te leren om eten te waarderen. Zeker als je het meeste zelf maakt.
Gezond eten valt steeds zwaarder als je weinig budget te besteden hebt. Omdat de overheid ons graag gezond houdt rijzen de kosten voor groente en fruit de pan uit. Wie toch nog wat groente of fruit wil eten houdt zich het beste aan de seizoensgebonden soorten. Dat wordt een winter lang: peen, kool en bonen eten, al dan niet alleen dat of als extraatje met rijst of aardappel(puree).

Fruit wordt dan de appel of peer. Daar kun je als extraatje dan een moes of compote uitmaken, appeltjes met suiker en kaneel uit de oven of.... stoofpeertjes. Pannenkoek met appel is niet moeilijk te maken en natuurlijk is appeltaart, appelflap e.d. een lekker extraatje, ook voor de komende feestdagen.

Met een beetje geluk kun je goedkoop aan pompoen komen.

Pompoen is veelzijdig inzetbaar. Je kunt er in ieder geval een maaltijdsoep van maken, stukken pompoen als groente door een eenpansgerecht doen en door de cake gaat ook. 

Zelf gebruik ik niet graag de "Halloween" pompoen. De flespompoen is makkelijker en heeft verhoudingsgewijs meer vrucht en veel minder pitten. Je kunt hier ook schijven van snijden, deze bestrooien met zout/peper, paneren en frituren.

Het voordeel van het genoemde groente en fruit is dat het heel lang houdbaar is. Een koelkast is niet nodig.
Vlees, vis en gevogelte zal het eerst geschrapt worden uit het menu.
Wie weinig geld heeft kan daaraan beter niets besteden of het gebruik drastisch omlaag brengen. Al snel zal dan alleen gehakt over blijven. Gehakt kun je dan oprekken (paneermeel toevoegen) of alleen gebruiken voor de smaak (maak wat soepballetjes, bak wat rul voor de pasta en draai een paar gehaktballetjes).

Ook het gebruik van kaas en eieren zal nog sporadisch plaatsvinden.
Voor wie geen geld meer te besteden heeft aan: vlees, groente en fruit blijft er het volgende over:
- pannenkoeken
- soep
- noedels/pasta
- magere yoghurt en gele vla
- havermout(pap)
- rijst(epap)
- brood
- bonen (uit blik)


Pompoensoep... de pitten kun je planten of roosteren, zouten en eten.


Comments

Popular posts from this blog

De dood voelt zich rijk

Wat is een #vissenhuid?

#gedicht #Reintje-de-Vos - deel 1